Ska vi behöva känna såhär?

Ska vi behöva känna såhär?

Det är kväll och klockan blir snart elva. Vi sitter på bussen i Åbo och väntar på att den ska åka iväg. När jag tänker på hur bråttom vi hade till bussen för att slippa hem till studentbyn med samma biljett som vi fick då vi kom in till stan så hade vi nog inte behövt ha så bråttom för vi har stått i stilla närmare 10 minuter, eller så känns det i alla fall. Det kan nog vara så att vi har stått bara 5 minuter också.

Det kommer en man och byter skift med kvinnan som kör bussen och vi är redo att åka iväg. I sista minut hoppar en flicka in på bussen. Han släpper in henne.

Flickan är i min ålder 20+/-. Hon har en mössa dragen ner nästan till ögonbrynen, blont hår en grön jacka och ett par röda gummistövlar. Man ser att hon är nervös eller stressad. Medan hon står och trampar med föttena i golvet lägger hon fram sina pengar åt chauffören, jag vet inte hur litet det var men det lät som massor med små mynt.

När hon börjar räkna pengarna säger mannen som just bytt skift med kvinnan att hon måste ut. Han har inte tid med henne. Hon säger att hon nog har pengar och fortsätter räkna. GÅ UT! GÅ BORT! säger han.

Flickan har inte så mycket att säga, man hör bara hur hon snabbt försöker hitta 3 euro ur sina mynt. GÅ BORT! JAG HAR INTE TID MED SÅNA SOM DEJ!

Det hon säger sedan får mej att må illa, paniken i hennes röst och den kvävande gråten då hon ropar tillbaka åt chauffören om han vill att hon skall bli våldtagen där ute på gatan, hon är ju livrädd! Då först hjälper mannen henne att räkna pengarna och hon får stiga in och sätta sig.

När vi stiger av bussen i studentbyn sitter hon fortfarande och gråter. Jag känner mig illa till mods, för hade jag haft pengar hade jag gått och betalat bussen åt henne, hade jag vetat att hon suttit och gråtit hade jag nog gått och frågat hur det är. Men jag gjorde det inte.

Nästa gång tar jag och hjälper till, Vi ska inte behöva känna såhär. Vi måste stöda varandra.

En reaktion till “Ska vi behöva känna såhär?

  1. Men usch, så ska det inte få gå till..!! Kanske man borde kunna anmäla busschauffören nånstans? Om man anger vilken tur man åkt och vilket klockslag det hände borde ansvariga kunna kolla upp vem som körde bussen då. Kanske du kan "hjälpa" i efterhand? Eller bidra till att liknande kanske inte hánder igen 😊

    Undrar om tjejen hade blivit antastad innan eller nåt, när hon verkade vara rädd för att bli våldtagen om hon inte slapp med bussen…? :S Eller var det sista bussen så hon hade fått gå hela vägen hem om hon inte hade fått åka med?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *