Summering av första månaden med LCHF diet

Summering av första månaden med LCHF diet

Jag har pratat lite om det i en vlogg som du kan se på här (KLICK). Jag gjorde medvetet inte en stor sak av det, eftersom jag var rädd för att inte orka och allt skulle bli en flopp. Jag har heller inte varit tillräckligt påläst och därför inte valt att prata om det. Men nu ska jag summera första månaden (plus några dagar) med LCHF diet.

Lite bakgrundshistoria: Jag har så länge jag minns haft problem med magen. Magknip, svälld och uppblåst, luft i magen och det där med att få panik wc brått som kan komma sådär mitt i allt om jag råkat äta något jag inte tål. Mina magproblem har aldrig riktigt haft någon koppling till något speciellt. Jag har fått problem av nästan allt… förutom vatten… och salt. Haha. Okej, det ÄR inte roligt för ärligt talat är hemskt. Att inte våga äta något utan att veta att det finns en toalett i närheten, eller veta att man ätit det tidigare och att magen klarat det då.

Jag har hört att LCHF varit bra, men varit otroligt skeptisk mot det. Nu i efterhand tror jag att jag varit så skeptisk mot det för att jag endast träffat personer som använt det som en bantningsmetod, för ja som bantningsmetod är den värdelös. Du kan räkna med att gå ner dina extrakilon snabbt men du kan också räkna med att gå upp dem lika snabbt.

LCHF ska vara bra mot mycket och med en snabb googling hittar jag detta:

 • Personer med IBS och oroliga magar kan märka en dramatisk skillnad och bli mycket bättre med denna diet.
 • Blodsockret blir jämnare och därför också jämnare humör.
 • Det ska hjälpa mot epilepsi, speciellt barnepilepsi om mediciner inte räcker. Men också vuxna med epilepsi kan få minska på medicinerna.
 • Har man högt blodtryck kan det bli lägre och stabiliseras med dieten.
 • Eftersom man inte äter socker upplever många att tänderna också blir bättre.

Listan kan göras lång, med detta är en diet som passar de flesta. Såklart kan det finnas personer som detta inte passar för, och nackdelar som jag inte vet om.

Jag tänkte nu summera hur jag upplevt dessa första fem veckor. Var så goda!

 • Mäktig mat. Det första jag märkte var att det var otroligt mäktig mat mot vad jag var van att äta. Nästan så att jag blev lite illamående, men det gick över när jag kom i gång.
 • Jag kände mig mätt! Hela tiden. Jag var nästan aldrig hungrig i början.
 • Törst. Jag var törstig 24/7 den första tiden.
 • Den första veckan var jag väldigt trött och lite yr. Men i veckan två gick det över.
 • I veckan två började jag lukta svett. Galet mycket svett, jag som aldrig svettas eller ens luktar svett under armarna fick panik. Men detta är vanligt och går ofta över. Det gick över någon vecka efter det.
 • Jag sover lättare och minns mina drömmar otroligt bra! Dessutom känner jag mig inte lika död på morgonen när jag vaknar.
 • Jag är inte snål på sötsaker! Förstår ni, jag har inte ätit choklad på 5 veckor!
 • Jag har haft magknip endast två dagar!! Vanligtvis skulle jag ha haft magknip ca 33 av dessa 35 dagarna. Mina magknip dessa dagar beror antagligen på för mycket kaffe.
 • Fuskdagar? Ja, 3st. Första var när jag och Emilia skulle på kaffe i stan jag orkade inte tänka på vad jag istället skulle äta så jag tog en chokladmuffins. När jag var på sjukhuset med Neo åt jag en sötad grekiskyoghurt med kokossmak och i går åt jag ris hemma hos Jerrys föräldrar.
 • Mindre PMS och mensvärk. Ofta varar min pms en vecka (Jerry har föreslagit att vi bygger ett pms-hus ute på gården dit jag får flytta en vecka i månaden. Så ni kanske förstår på vilken grad den är) och sen veckan efter är jag sängliggande pga. mensvärk. Men inte denna månad!
 • Jag tror jag har fått tandsten, jag har aldrig haft tandsten förr inte ens lite och nu mitt i allt är det här…
 • Ja, jag har gått ner i vikt.

Här ser ni lite av mina favoriter just nu.

Kommer jag fortsätta? Ja, likadant som till nu. Hemma kommer jag äta likadant som jag gjort dessa fem veckor. Bjuder någon på mat kommer jag be om att få glutenfritt. Och en fusk dag här och där är okej! Som ni nu läst händer det mycket och ja jag ser helt annorlunda ut. Dessa två bilder jag visar åt er nu har exakt 6 veckors emellan sig. Och som det syns på bilderna känner jag mig lite fräschare, lite piggare och mår lite bättre.

28 januari på brunch hos Fia

11 mars hemma i köket

Har du testat LCHF och passade det dig? Jag lovar att uppdatera er igen om hur det går!

3 reaktioner till “Summering av första månaden med LCHF diet

 1. Gick även ner 22 kg på 19 veckor (mellan augusti och december 2015) bara på LCHF, då jag haft svårare att komma igång med träning/motion.
  Och ibland känns det som om LCHF är skräddarsydd för mig, då jag fortfarande inte gått upp alla kilo jag gick ner. Och då äter jag inte direkt bra just nu…
  Har självklart gått upp en massa, men jag är inte tillbaka till startvikten än. Och det är drygt 2 år sedan jag slutade med LCHF.

  Jag har PCOS, och alla symptom rättade till sig under tiden jag åt denna kost. Plus magen. Plus att jag inte hade huvudvärk en enda gång under den hösten (vilket jag också hade ofta innan). Så jag måste nog se till att börja om snart, så att jag får känna dessa fördelar igen 😊 Känner det mer och mer nu när jag sitter och skriver den här texten 😉
  Som sagt var det jätteroligt att läsa din text; att höra fler positiva erfarenhetshistorier med LCHF
  Lycka till i fortsättningen!

 2. Jag tycker det är så roligt att få läsa om andra som också haft positiva erfarenheter av LCHF. Kul att läsa ditt inlägg 😃
  Jag åt enligt denna kost under hösten 2015 (efter det har jag tyvärr varit för lat för att komma igång igen, även om jag borde), och för min del gick jag in i kosten med fokus på viktnedgång. Det var planerna jag hade då, eftersom jag inte visste vad jag kunde vänta mig med LCHF.
  Men när jag märkte vilka enorma övriga fördelar jag fick med kosten blev viktnedgången nästan bara som ”en bonus”.
  Jag hade också stora problem med magen. Precis som du skriver, så var det likadant för mig: Så fort jag ätit något (i princip vad som helst) var jag tvungen ha nära till toaletten. Magen krånglade 6-7 dagar per vecka…
  Hade alltid trott det var när jag åt fet mat, men under den tid jag åt LCHF hade jag inte ett enda maganfall. Inte ett enda. Bokstavligen två dagar efter att jag börjat med kosten hade min mage lugnat ner sig helt.
  Och efter en vecka var sockersuget helt borta.
  Det enda jag hade lite svårt att vänja mig vid var att inte äta bröd (är tyvärr en riktig mackoman 😉) Men efter ett tag gick också det bra 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *